IPMA-certificering

Jezelf goed voorbereiden op het behalen van je IPMA-certificering, doe je met een persoonlijke training van OPTIO.

OPTIO verzorgt IPMA-trainingen op vier verschillende niveaus: IPMA A, B, C en D.

Als beginnende projectmanager leer je in vier cursusdagen de basiskennis die vereist is voor het behalen van je IPMA-examen. Als ervaren projectmanager, krijg je een training helemaal afgestemd op jouw behoeften.

Op een interactieve en betrokken manier bereiden we je voor op het behalen van je IPMA-certificering.Waarom ga je voor een IPMA-certificering naar OPTIO?

Wil jij je IPMA-certificering halen en heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding van een ervaren en enthousiaste trainer? Neem dan contact op met trainer Ronald Verheijden op 06 5316 9277 of schrijf je direct in.


Neem contact op

“So far all groups of students are enthusiastic about his education skills. Especially the way he combines theory with elements of games in his training program is an excellent way of learning project management skills.”

Trainingen op vier niveaus: IPMA A, B, C & D

Een IPMA-certificering kun je op verschillende niveaus behalen.

IPMA A

Het IPMA A-niveau is bedoeld voor:

IPMA B

Het IPMA B-niveau is bedoeld voor:

IPMA C

Het IPMA C-niveau is bedoeld voor:

Na de IPMA C-training ben je in staat om op een professionele manier projecten op te zetten, in te richten en aan te sturen.

IPMA D

Het IPMA D-niveau is bedoeld voor:

Na de IPMA D-training ben je in staat het projectmanagement te ondersteunen en situaties te herkennen en te plaatsen binnen de theorie.

Praktische informatie IPMA-trainingen

Onderstaande informatie geldt voor de trainingen op C- en D-niveau. De trainingen voor IPMA A en B vereisen persoonlijke begeleiding, daarom maken we deze op maat. Voor meer informatie over IPMA A en B mag je altijd contact met ons opnemen.

Data 2024

Duur en locatie

De trainingen IPMA D en IPMA C duren vier dagen, zijn opgedeeld in acht dagdelen en vinden plaats in:

Kosten en IPMA-certificering

De prijzen voor IPMA C en IPMA D zijn exclusief BTW.

Na het succesvol doorlopen van de training, ontvang je een certificaat van deelname. Je moet jezelf opgeven voor het examen.


Direct inschrijven

Eisen IPMA-certificering

IPMA stelt strenge eisen aan het behalen van een IPMA-certificering. Je mag pas deelnemen aan een traject als je voldoet aan een aantal voorwaarden. De onderstaande tabel laat zien welke eisen gesteld worden aan projectmanagers die een IPMA-examen willen afleggen.

Benodigde ervaring voor IPMA A

Als toelatingseis voor het IPMA A-examen wordt het 8-5-3-principe gehanteerd.

In de afgelopen acht jaar moet je vijf jaar project- en programmamanagementervaring hebben opgedaan, waarvan minimaal drie jaar als leidinggevende in een managementfunctie van complexe programma’s. De resterende periode van deze vijf jaar dien je ervaring te hebben als projectmanager van complexe projecten op niveau B.

Benodigde ervaring voor IPMA B

Als toelatingseis voor het IPMA B-examen wordt het 8-5-3-principe gehanteerd.

De toelatingseis voor IPMA B Projectmanagement: in de afgelopen acht jaar moet je vijf jaar (60 maanden) projectmanagementervaring hebben opgedaan, waarvan drie jaar (36 maanden) op IPMA B-niveau.

De toelatingseis voor IPMA B Programmamanagement: in de afgelopen acht jaar moet je vijf jaar project- en programmamanagementervaring hebben opgedaan, waarvan drie jaar als leidinggevende in een managementfunctie van één of meer programma’s. De resterende periode van deze vijf jaar dien je ervaring te hebben als projectmanager (op niveau B of C).

Benodigde ervaring voor IPMA C

Voor de IPMA C certificering is het vereist dat je minimaal 36 maanden C-ervaring hebt opgedaan. In je werk als projectmanager heb je een zekere mate van complexiteit ervaren. Dit kan via vragen worden getoetst.

Benodigde ervaring voor IPMA D

Het niveau IPMA D is bedoeld voor beginnende projectmanagers. Voor het behalen van de IPMA D certificering is dan ook geen projectervaring nodig. Enige ervaring helpt wel bij het kunnen begrijpen van de lesstof.


Direct inschrijven

International Project Management Association (IPMA)

IPMA staat voor International Project Management Association. De associatie is in 1965 opgericht om de discipline projectmanagement en de professionaliteit van projectmanagers meer herkenning en erkenning te geven in zoveel mogelijk branches in Nederland. De IPMA-certificering bestaat sinds 1994 en toetst deelnemers op hun competenties op het gebied van projectmanagement. De IPMA-certificering is inmiddels in meer dan veertig landen erkend.

IPMA-certificering

De certificering is ontwikkeld vanuit de gedachte dat je projecten op een gestructureerde wijze kan inrichten en vaardig kan aansturen. Hiervoor zijn verschillende competenties opgesteld. Deze competenties zijn vastgelegd in de International Competence Baseline versie 4 (ICB4). De ICB4 is niet alleen een lijst met wat kandidaten moeten weten voor het examen; het is ook een set van 28 competenties voor projectmanagement en 29 competenties voor programma- en portfoliomanagement. De competenties worden onderverdeeld in drie groepen:

  1. Contextuele competentie-elementen (perspective: projectmanagers in relatie tot de omgeving);
  2. Gedragsmatige competentie-elementen (people: de ‘zachte’ kant van projectmanagement);
  3. Vaktechnische competentie-elementen (practice: de ‘harde’ kant van projectmanagement).

De eindtermen – dit is de basis voor de examens – zijn aangepast aan de huidige tijd. Dit maakt een IPMA-certificering relevant voor het huidige vakgebied.

Globale indeling programma IPMA C en IPMA D

Onderstaande informatie geldt voor de trainingen op C- en D-niveau. De trainingen voor IPMA A en B vereisen persoonlijke begeleiding, daarom maken we deze op maat. Voor meer informatie over IPMA A en B mag je altijd contact met ons opnemen.

Afbakening van het project

(Zelf)management van het project

Context van het project

Inschrijven voor een IPMA-training bij OPTIO

Wil jij goed voorbereid het examen ingaan om je IPMA-certificering te halen? Bel naar 06 5316 9277 voor meer informatie of schrijf je direct in voor één van de IPMA-trainingen bij OPTIO.